21 junij 2024

Boštjančičeva herezija

 Pod naslovom "Boštjančič: lahko bi sodeloval s francosko skrajno desnico" je portal 24 ur objavil povzetek intervjuja finačnega ministra s portalom Politico. Minister naj bi "dejal, da ne vidi težav pri sodelovanju s francosko skrajno desnico ter da jesenske predsedniške volitve v ZDA niso tako pomembne, kot je dogajanje v Evropi. ... Podpredsednik vlade je tudi dejal, da se z nekaterimi tujimi finančnimi ministri razume bolj kot s kolegi v lastni vladi", poroča portal 24 ur. "... dejal /je/, da ne vidi problema v potencialnem oblikovanju francoske vladne koalicije okrog stranke Nacionalni zbor Marine le Pen ter da se odnosi finančnih ministrov evropskih držav vrtijo bolj okrog osebnosti in ne toliko okrog njihove politične usmeritve."

To poročilo je izzvalo vihar na družbenih omrežjih z običajnim psovanjem: "vedeli smo, da je fašist", "sfecljalo se mu je" ipd. Ministrstvo je takoj pojasnilo, da pogovor ni bil avtoriziran in da je minister izhajal predvsem iz svojih izkušenj z rednimi sestanki finačnih ministrov, na katerih konstruktivno sodelujejo ministri različnih strank, pri čemer ta njihova pripadnost ne igra nobene pomembne vloge. Ta umik izjave kot neavtorizirane je nenačelen in odveč. Je pa res, da bi se dalo isto povedati tudi bolj jasno.

Ministra Boštjančiča cenim predvsem zato, ker kolikor mogoče neposredno pove, kar misli, brez običajnega izmikanja in okolišanja nekaterih drugih politikov. Če je res, kar je izjavil, se z njim strinjam in njegovo izjavo pozdravljam kot prispevek k zdravljenju slovenske politične blaznosti. Pozdravljam jo kot načelni simpatizer liberalne levice (imamo tudi tradicionalno iliberalno levico, ki časti pomnike revolucije, ki je vodila v diktaturo). Slovenska politična blaznost se imenuje "Ne z desnico!" Ne z desnico, čeprav vsaj tretjino volilnega telesa v R Sloveniji sestavljajo volilci desnih strank in ne bi bilo nič nenormalnega, če bi prišla na vlado desna koalicija (ki je osebno ne bom volil). Taka je naša ustavna ureditev, odkar ni več na vladi nenadomestljiva Zveza komunistov Slovenije.

A tu sploh ni govora o slovenski politični sceni ampak o evropski, o sodelovanju z drugimi evropskimi državami. Kaj bi pomenilo, če bi minister slovenske vlade izjavil, da ne bo sodeloval s francosko državo, s francoskim finačnim ministrom, če bo tam zavladala Marie Le Pen? Da ne bo sodeloval s finančnim ministrom ZDA, če bo izvoljen Trump? V redu: naj on osebno ne sodeluje, njegova osebna izbira, ugovor vesti, bo pač sodeloval drug minister. Slovenska država bo sodelovala s katero koli drugo evropsko državo, ne glede na to, koga bodo volilci te države izvolili v vlado. Smo morda prekinili diplomatske odnose z Rusijo? Z Izraelom? Jih bomo z ZDA, če bo izvoljen Trump?

Ne bomo jih, in ministre katerekoli vlade bojo preveč zagreti, nevedni in nerazmišljujoči psovali, ker bojo ministri izpolnjevali svoje državniške dolžnosti. Boštjančič je mimogrede nakazal še nekaj, kar govori proti paniki, ki je zavladala pri nas zaradi izida evropskih volitev in pomika v desno. V državah z dolgo demokratično tradicijo je normalno, da se pri vladanju izmenjujejo stranke različnih barv, česar mi nismo vajeni, in se nam zdi, da bo svet propadel, če pridejo na vlado desničarji. V omenjenih državah imajo tudi državni aparati, ima državna uprava, svojo moč in inercijo. Za obstoj države pomembne zadeve tečejo, kot morajo, ne glede na to, ali so na vladi beli ali rdeči. Boštjančič, kar pogumno in na glas!

Ni komentarjev:

Referendum o Jek 2

  Na referendumu o Jek 2 bom glasoval PROTI.   Zakaj? Jek 2, nova jedrska elektrarna, naj bi bila upravičena - to je poglavitni argument zag...