12 februar 2012

Naravnanost k dolgoživosti

Potem ko sem na Facebookovo steno ("stenčas" - še pomnite, tovariši?) nabil kažipot do članka Jasne Kontler Salamon (Delo) "Starost je samo beseda", me je Tina opozorila na članek o dolgoživosti v Globalu. Potem sem prebral še članek o modrosti starih v NYT (Delo). Tu je povzetek spoznanj, recimo, da so hipotetična, anekdotična. Po mojem držijo.
Kakšna je življenjska naravnanost 106 let starega finančnika z Wall Streeta, ki še vedno hodi v službo; kako je živela njegova sestra, ki je umrla v 109. letu; kaj opažam in si mislim sam?
POKLICNA AKTIVNOST: Možak hodi v službo vsak delovnik od 10h do 3h.
ZANIMANJE ZA SVET, DOVZETNOST ZA NOVOSTI: recimo za tehnološke novosti, izboljšave poslovanja, novogradnje, razvoj mesta, za umetnost, novo popularno glasbo, nove knjige.
"ZAGNANOST V ŽIVLJENJE": hodijo ven, v mesto, v naravo; družijo se s prijatelji, gredo na kavo, v kino, gledališče, koncert, na prireditve; spremljajo modo, oblačijo se urejeno, 'šik', lepotičijo se.
USMERJENOST NA SEDANJOST: ne brskajo po spominih, ne travmirajo se zaradi preteklosti, ne delajo si skrbi za prihodnost, živijo "tu in zdaj".
VERA V OSEBNO PRIHODNOST: Verujejo, da imajo prihodnost, da bojo še živeli a ne skrbi jih, kako dolgo bojo živeli.
NEODVISNOST: trudijo se stvari početi sami, skrbeti sami za vsakdanja opravila, čeprav imajo pomočnike in negovalce.
SKROMNOST: skromen življenjski slog, ne bahaški, čeprav so premožni. Skromnost v oblačenju, opremi, hrani.
PREZIRANJE TELESNIH OMEJITEV: Ne ubadajo se z omejitvami, ki jih prinaša starost, upadom sposobnosti, slabšanjem čutil, upadom vida, sluha, gibljivosti ipd. Nanje se skušajo prilagoditi in iti preko njih.
VOLJA OZDRAVETI, REHABILITIRATI SE: Če jih doletijo bolezni, kap, invalidnost, se trudijo, da bi ozdraveli, se rehabilitirali. Borijo se, ne obupajo, ne vržejo puške v koruzo.
In še nekaj modrosti starih:
"STARANJE NAJ TE NE SKRBI", "NE OBŽALUJ DRZNOSTI V ŽIVLJENJU - ZAPEČKARSTVO NI PRAVA POT", "IMEJ RAD SVOJE DELO", "TUDI V ZAKONU BREZ LJUBEZNI SE DA ŽIVETI", "NE POROČI SE MLAD", "SREČA PRIDE PO PETDESETEM".
Viri:
Jesse Green, Kaj pa kup starih Židov ve o večnem življenju?! New York Magazine. Global, 2/2012: 66-73.
Kevin Delaney, Insights of the Elderly. NYT (Delo), Feb 10, 2012.




Ni komentarjev:

50.000

Dragi obiskovalci mojega bloga, danes smo prekoračili petdesettisoči obisk od začetka pisanja bloga, tj. od septembra 2010. To pomeni pribli...